Szkoła Podstawowa w Miłowicach

http//czadzik.rox.pl/

ostatnie prace pisemne w kl VI

KLASÓWKA Z DNIA 4.03. //

Klasówka / klasa VI / liczby naturalne, ułamki dziesiętne i zwykłe

1. Najwyższymi górami w Europie są Alpy. Najwyższy ich szczyt Mont Blanc ma 4807m n.p.m. drugi co do wysokości Monte Rosa jest o 173m od niego niższy. Trzeci szczyt Matterhorn jest o 156m niższy od Monte Rosa.

Wykonaj obliczenia i odpowiedz na pytania: (2p)
a) O ile Mont Blanc jest wyższy od szczytu Matterhorn?


Matterhorn:

4634m-156m=4478m

Różnica:

4807m-4478m=329m


b) Jaką wysokość ma Monte Rosa?

Wysokość;

4807m-173m=4634m


2. Duży Plum waży 13,5kg, a mały Plumek jest od niego o 125g lżejszy. Ile waży mały Lumen? (1p)

I:zmiana jednostki:

125g=0,125kg

II:Waga małego plumka:

13,500kg-0,125kg=13,375kg


3. W klasie Sylwii jest 30 uczniów. W poniedziałek 1/6 klasy była nieobecna. Ile uczniów było obecnych w poniedziałek? (1p)

I; Ilość uczni nieobecnych:

1/6 *30= 5

II;Ilość uczni obecnych:

30-5=25

4. Do zrobienia 1kg powideł wykorzystuje się 4kg śliwek i 1,5kg cukru. (2p)
1) Ile cukru i ile śliwek potrzeba na zrobienie 5kg powideł?
2) Ile słoików o pojemności 0,25kg potrzeba aby włożyć do nich 5kg?



odp.1)

I: Na 5kg powideł przypada;

-śliwki: 4kg*5=20kg

-cukru: 1,5kg*5=7,5kg

odp.2)

I; Ilość słoików:

5:0,25=500:25=20(słoików)


5. Do zrobienia sałatki dla 4 osób potrzeba 0,5kg brukselki, 100g majonezu i 5dag keczupu. Jakiej ilości należy wziąć składniki aby zrobić sałatkę dla 10 osób? (2p)

-brukselka:
(0,5kg:2)*5=0,25kg*5=1,25kg

-majonez:
(100g:2)*5=50g*5=250g

keczup;
(5dag:2)*5=12,5dag


6. Za 2/5 kilograma sera i 30dag szynki zapłaciłem 11,26zł. Kilogram szynki kosztował 18,20zł. Ile kosztował kilogram sera? (2p)


I:koszt szynki:

0,3*18,2zł=5,46zł

II:koszt sera:

11,26zł-5,46zł=5,80zł

III:cena 1kg sera:

5.80zł;0,4=14,5zł




FRAGMENT ostatniego sprawdzianu "Równania i wyrażenia algebraiczne"

Oczywiście poprawa sprawdzianu (śr. 3.03, zaj. wyr. z mat.) będzie innym przykładem. Na poniższym mozna się wzorować podczas przygotowania.


1. Wartość wyrażenia algebraicznego 3x – a + 6x – 4a wynosi:
A. 9x – 3a B. 9x + 3a C. 9x – 5a


2. Liczba która jest rozwiązaniem równania 2y – 1 = y + 5 to:

A. 4 B. 2 C. 3 D. 6

Praktyczne zastosowania równań:
___________________________________________________________________________

1. Po lewej stronie wagi są trzy worki, a po prawej stronie dwa worki i pięć kilogramów. Oblicz ciężar worka wiedząc że waga jest w stanie równowagi. (1p)










2. 15 litrów miodu rozlano do trzech słoików. W drugim słoiku zmieściło się o dwa litry więcej niż w pierwszym, a w trzecim o 5 litrów więcej niż w drugim. Ile miodu było w każdym słoiku? (2p)





3 Krzyś jest o 4 lata starszy od Oli, a Ola o rok starsza od Basi. Razem mają 21 lat. Ile lat ma Basia? (2p)

Przejdź do galerii.Przejdź do galerii.Przejdź do galerii.